Sektörden Haberler

 

Lojistik sektöründe çalışan kadınların oranı yüzde 9,1

0 Yorumlar
730
8-03-22

WiLAT Türkiye, "Lojistik ve Taşımacılık Sektöründeki Yetkinlik ve Cinsiyet EÅŸitsizliÄŸi AraÅŸtırması"nın sonuçlarını açıkladı. Lojistik sektöründe kadın iÅŸgücü oranının yüzde 9,1 gibi çok düşük bir seviyede olduÄŸunu belirten WiLAT Global BaÅŸkan Yardımcısı ve WiLAT Türkiye kurucu BaÅŸkanı Berna AKYILDIZ, "Bu demek oluyor ki sektör, bu önemli deÄŸiÅŸim ve dönüşüm sürecinde kadın iÅŸ gücünden ve katkılarından yeterince faydalanamamaktadır" dedi. 

BirleÅŸik Krallık merkezli CILT’in (Chartered Institute of Logistics and Transport) kadın kanadı olan Ve Türkiye’de lojistik ve taşımacılık sektöründe cinsiyet eÅŸitliÄŸi için çalışan ilk kuruluÅŸ olan WiLAT (Women in Logistics and Transport) Türkiye, taşımacılık ve lojistik sektöründe tüm seviyelerdeki yetkinlik ve kadın sayılarının neden düşük olduÄŸuna dair araÅŸtırma sonuçlarını 7 Mart’ta gerçekleÅŸtirdiÄŸi basın toplantısı ile duyurdu. 

Basın toplantısının modoratörlüğünü WiLAT Türkiye Yönetim Kurulu Ãœyesi Özlem Dalga, Gazeteci Hakan GüldaÄŸ yaptı. Açılışta WiLAT Onur Kurulu Ãœyesi Prof. Dr. Kerem Alkin ve toplantıya uzaktan baÄŸlantı ile katıldı. 

Hakan GÜLDAĞ ve Özlem DALGA moderatörlüğünde gerçekleşen basın toplantısına, WiLAT Dostu ve WiLAT Onur kurulu Üyesi Prof. Dr. Kerem ALKİN uzaktan bağlantı ile katılarak WiLAT’ın sektör için önemini ve 103 yıllık bu kurumun ülkemize kazandırılmasının çok değerli olduğunu dile getirdi. UTİKAD Başkanı Ayşem Ulusoy, UND Başkan Yardımcısı Fatih Şener, WiLAT bireysel ve kurumsal üyelerinin de katılım sağladığı toplantıda WiLAT Global Başkan Yardımcısı ve WiLAT Türkiye kurucu Başkanı Berna AKYILDIZ şöyle konuştu:

 â€˜â€˜Bugün burada siz deÄŸerli dostlarımız ve deÄŸerli üyelerimiz ile birlikte olmaktan ve sizlere araÅŸtırmamızı sunmaktan ötürü çok mutluyuz.

 Ã–zellikle Covid-19 pandemisi sürecinde tüm dünyada taşımacılık ve lojistik sektörü, saÄŸlık sektöründen sonra en önemli sektör haline geldi. Pandemi süresince tüketici alışkanlıkları tamamen deÄŸiÅŸti, lojistik ve taşımacılık günlük yaÅŸantımıza tamamen girdi. E-Ticaret ve online alışveriÅŸin giderek yoÄŸunlaÅŸması, kağıtsız ve temassız süreçler ile sektör tüm dünyada büyük bir hızla dijitalleÅŸmekte ve deÄŸiÅŸmektedir.

 Taşımacılık ve lojistik aynı zamanda tüm sektörlerin kesiÅŸen noktası ve önemli bir unsurudur. Pandemi süresince deÄŸiÅŸen dünya ticaretinde artan maliyetlerden ötürü lojistik, ticareti belirleyici faktör haline gelmiÅŸtir.

Sektör, böylesine büyük bir değişim ve dönüşüm sürecinde olmasına rağmen halen erkek egemen algısından kurtulamamış, kadın işgücü yüzde 9,1 gibi çok düşük bir seviyede seyretmektedir. Bu demek oluyor ki sektör, bu önemli değişim ve dönüşüm sürecinde kadın iş gücünden ve katkılarından yeterince faydalanamamaktadır.

Oysa kadınlar, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de değişim ve dönüşümün öncüleridir.

Biz, WiLAT Türkiye olarak bu araştırma sonuçlarına göre konuları ele alacağız. Kadınların bu sektörde daha çok yer almalarına, var olanların tutunmalarına ve güçlenmelerine yönelik projelerimizle ilgili çalışmalarımızı büyük bir özveri ile sürdürüyoruz. Sektörün tüm katmanlarındaki kadın çalışan sayısının azlığından yola çıkarak başlattığımız mentorlük projelerinde ana hedefimiz, sektöre nitelikli genç kadın lojistikçiler kazandırmaktır.’’

CiLT, UND ve UTÄ°KAD gibi sektörel paydaÅŸların destekleri ile yapılan araÅŸtırmada ortaya çıkan çarpıcı baÅŸlıklar ÅŸu ÅŸekildedir: 

-Lojistik ve Taşımacılık sektörü için en kritik üç beceri analitik düşünme, zaman yönetimi ve müşteri ilişkileri olarak belirlenmiştir.

-Dijitalleşmeye uyum sağlamada en büyük zorluk, yeni teknolojilere karşı işgücünün direnç göstermesi olarak belirlenmiştir

-Sektörde en sık karşılaşılan beceri eksikleri arasında yabancı dil, zamanlama becerisi ve uzmanlık alanındaki yetersizlikler yer almaktadır.

-Sektördeki firmalar beceri açığını kapatmak için üniversiteler veya meslek okullarıyla ortaklık sağlamaktansa, kendileri eğitim vermeyi tercih etmektedir.

-Sektördeki liderlik rollerindeki cinsiyet eşitsizliğinin en önemli nedeni, endüstrinin erkek egemen olması ve rol model kadınların az olmasıdır. İkinci planda kalan nedenler arasında erkek liderlerin yine erkek yetenekleri tercih etmesi ve kadınların doğum nedeniyle ilk yıllarda işten ayrılması yer almaktadır.

-Cinsiyet eÅŸitliÄŸi öne çıkan bir organizasyonun en önemli özellikleri arasında cinsiyet eÅŸitliÄŸinin iÅŸ stratejisinin temel bir parçası olması, kadınlar ve erkeklerin eÅŸit ücret alması, anne çalışanlara esnek çalışma programı uygulanması yer almaktadır. 

Toplantı sonrasında WİLAT Türkiye tarafından kadın dostu ödülleri plaketleri verildi. UND Başkan Yardımcısı Fatih Şener'e plaketi Berna Akyıldız ve Özlem Dalga tarafından takdim edildi. UTİKAD Başkanı Ayşem Ulusoy kadın dostu plaketini Berna Akyıldız'ın elinden aldı.

0.0
Last Modified: Pazartesi 19 Aðustos 2024 10:36
Related Articles: Lojistikte 'alternatif' yollarla ihracat 10 milyar dolar artırılabilir Ege İhracatçı Birlikleri 2022'ye ihracatını yüzde 29 artırarak başladı

Henüz yorum yok

Bir yorum yazın

Email Adresiniz Yayınlanmaz

Türkçe

© 2022 Global Ship Port